Ta divna hrana (hranjenje kao izričaj životnih vrijednosti)


Centar za vedske studije Zagreb › zanimljivosti › ta-divna-hrana-hranjenje-kao-izrichaj-zhivotnih-vrijednosti

Hranjenje je uz razmnožavanje, branjenje i spavanje jedno od temeljnih načela života, a naš pristup toj po život važnoj aktivnosti određuje nas kao osobe.

Prema starim vedskim tekstovima izreka: „Jedem, dakle postojim!“ opisuje najnižu razinu svjesnosti čovjeka, koja gotovo da se i ne razlikuje od one životinjske. Prema istim tekstovima, proces hranjenja jedan je od ključnih čimbenika za dostizanje najviše razine svjesnosti, koja obuhvaća duhovno poimanje stvarnosti i proširuje našu percepciju do neslućenih razmjera. U tom slučaju govorimo o umjetnosti i mudrosti hranjenja.

Pristupimo li poimanju hrane (što uključuje i pripremu i konzumaciju iste) na holistički način, zasigurno nadilazimo iskustvo punjenja želučane šupljine, pružanja radosti i zadovoljstva nepcima božanskim okusima, kao i opčinjenosti nosnica omamljujućim mirisima različitih delicija. Ovakva iskustva, koja podređuju osjetila, zasigurno su važna, međutim pročišćeno postojanje, za čije dostizanje ključnu ulogu ima upravo i proces hranjenja, omogućuju ljudskoj vrsti puno složenije i smislenije iskustvo trajne radosti i ispunjenja.

Hranjenje je u svom etimološkom, a i funkcionalnom kontekstu potpuno pozitivan proces koji tjelesne stanice snabdijeva kvalitetnom energijom nužnom za normalno funkcioniranje, razvoj i dugovječnost. Unatoč ovim činjenicama, svjedoci smo da proces hranjenja više nego ikada postaje jedan od najopasnijih neprijatelja čovječanstva, ne samo na fizičkoj razini, već i na suptilnim razinama koje kreiraju naša mentalna i duševna stanja. Razlog tomu nije samo loša kvaliteta namirnica, već jednako tako i naš pristup hranjenju. Vrlo često NABACAMO u sebe hranu koja nema NUTRICIONISTIČKU VRIJEDNOST, budući da nekamo ŽURIMO, i zbog toga se PREJEDAMO jer mozak ne stigne komunicirati s probavom. Što tek reći o izgledu hrane koju jedemo, te o najvažnijem aspektu, njenom izboru i načinu pripreme, odnosno stanju svijesti prilikom kojeg pripremamo hranu.

Dio vedske mudrosti koji se bavi fizičkim i mentalnim zdravljem naziva se Ayurveda i ta drevna znanost, preteča suvremene medicine, bavi se prije svega prevencijom bolesti. Ayurveda opisuje tri glavna uzroka bolesti: loše higijenske navike, nezadovoljstvo, te, kao glavni uzročnik jer može utjecati na prethodna dva, loša i pogrešna prehrana.

U Vedama saznajemo da je vegetarijanska hrana najprikladnija ljudskoj vrsti. U zadnjim desetljećima znanost na svakom koraku potvrđuje da ljudsko tijelo zasigurno postaje izloženo velikom riziku ukoliko uzima nevegetarijansku hranu, a čitav niz smrtonosnih bolesti izravna su posljedica mesne prehrane čovjeka.

Isto tako, više nije tabu da je usiljena proizvodnja mesa najveći zagađivač planeta Zemlje te uzrok uništenja tisuća i tisuća hektara prašuma (Zemljinih pluća). Na kraju dolazimo do glavne svrhe prehrane zbog koje je i nastao ovaj osvrt, a to je hrana kao medij uzdizanja svjesnosti, tj. hranjenje kao proces kojim činimo pomak u razumijevanju istinskih vrijednosti u životu, tako potreban suvremenom društvu.

Ono što proces hranjenja čini umjetnošću i mudrošću jest potpuna osviještenost o tome kako hrana dolazi na naš tanjur. Osviještenost o misteriji razvoja biljke iz sjemena, o savršenoj interakciji prirodnih konstelacija (savršene kozmičke usklađenosti) u obliku sunčeve topline i svijetlosti, mjesečeva srebrnog sjaja, poput bisera vrijednih kapi kiše bez kojih biljke ne mogu rasti, sazrijevati i dati plodove, o bogatstvima tla koje je poput kraljevske riznice koju kralj otvara u razdobljima nestašica, o trudu i strpljenju brižljiva ratara.

Ta osviještenost daje nam osjećaj zahvalnosti i Ljubavi prema Najdivnijem (kreatoru) i Njegovoj kreaciji koja na tako savršen način od pamtivijeka osigurava našu egzistenciju bez nužnog krvoprolića, okrutnog umjetnog umnožavanja i ubijanja nedužnih životinja. Sam čin pripreme namirnica s ovim razumijevanjem prestaje biti dosadna rutina, već je svaki put neponovljivo iskustvo radosti i nevjerojatne kreativnosti koje stvara praznik za sva osjetila i svojim bojama i oblicima i okusima.

Kada je vegetarijanska hrana pripremljena i skuhana na taj način, kao izričaj i ponuda zahvalnosti i Ljubavi, te blagovana uz molitvu da ne postanemo žrtva zaborava, njena vrijednost ne samo da dostiže najvišu razinu hranjivosti, već nas isto tako oplemenjuje, produhovljuje i omogućuje potpuno iskustvo zadovoljstva. Prema drevnim Vedama, takva hrana naziva se prasadam (Božja milost) i vrlo opipljivo utječe na našu svjesnost, budeći u nama osjećaje suosjećanja, brižnosti, senzitivnosti, smirenosti i neagresivnosti, dobronamjernosti i harmonije s prirodom i svim živim bićima.

Duhovna zvučna vibracija vedskih mantri (himne) vrlo su prikladan medij kojim najfinije osječaje srca prinosimo u čin ponude Ljubavi i zahvalnosti koji hrani daju i duhovnu dimenziju. Na taj način hrana direktno utječe na svijesnost onoga tko je kuša i to vrlo pozitivno. Ovo razumijevanje je vrlo važno kako bismo prilikom pripreme hrane vodili računa o vlastitoj suptilnu energiju koju unosimo u hranu.

Bon apettit

Sundarananda Dasa (Tomislav Klasnić)


SADRŽAJ RUBRIKE

›› Jedna stvar koja mijenja sve – novogodišnja poruka

Sacinandana Swami, 30. prosinca 2011. u 18:40 sati ... opširnije

›› Ta divna hrana (hranjenje kao izričaj životnih vrijednosti)

Hranjenje je uz razmnožavanje, branjenje i spavanje jedno od temeljnih načela života, a naš pristup toj po život važnoj aktivnosti određuje nas kao osobe. ... opširnije

›› Pjevanje Hare Krišna maha-mantre

Iako je velik broj ljudi već čuo za riječi "Hare Krišna", rijetko je tko upoznat s njihovim značenjem. U ovom kratkom eseju, Šrila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada objašnjava značenje Hare Krišna maha-mantre. ... opširnije

›› Vedsko učenje i Hare Krišna pokret

Hare Krišna pokret je žargonski naziv za Međunarodno društvo za svjesnost Krišne (engleska kratica ISKCON). Osnovao ga je 1966. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jedan od najznačajnijih predstavnika vedske duhovne misli. ISKCON je kod nas registriran kao Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj. ... opširnije

›› Vandana Shiva

Vandana Shiva doktorirala je iz područja fizike na Sveučilištu Zapadnog Ontarija u Kanadi. Poznata je filozofkinja, ekološka aktivistica, ekofeministica i autorica nekoliko knjiga od kojih su dvije prevedene i na hrvatski jezik, „Ratovi za vodu" i „Biopiratstvo". ... opširnije

›› Svijetu ne treba nikakav reformator

Svijet ima vrlo sposobnu osobu koja upravlja njegovim najsićušnijim zbivanjima. Onome tko smatra da ima prostora za reformu samome treba reforma. ... opširnije

›› Slatkoća riječi ‘ljubav’

Ljubav je vrlo slatka riječ. Kad se izgovori, pobudi se vrlo ugodno raspoloženje i u srcu onog tko je izgovori i onih koji je čuju. Premda rijetko mogu shvatiti njezino pravo značenje, ipak svatko voli čuti tu riječ. Svim bićima upravlja ljubav. Mnogi će radi nje čak i život dati. ... opširnije
VIDEO PREDAVANJA
AUDIO PREDAVANJA

• Govardhana puja festival, predavanje u Novinarskom domu

Denis Dumančić (Raso Dadhi Hari das), 30/10/2016

• Predavanje iz Caitanya Caritamrite, 4. poglavlje

Tomislav Klasnić /Sundarananda das/, Nedjeljni program, 3/4/2016

• Predavanje iz Bhagavad-gite kakva jest 16.4

Gordan Jurković (Jananivasa das), 20/3/2016

• Sretna duša

Sretna duša predstavlja vanvremensko znanje Veda – kako ostvariti istinsku sreću duše. Takva je sreća neograničena i nije uvjetovana izvanjskim materijalnim okolnostima. Osoba koja ostvaruje sreću duše djeluje konstruktivno i s ljubavlju čak i u vrlo izazovnim situacijama.

• Predavanje iz Srimad Bhagavatama 1.1.10

Denis Dumančić (Raso Dadhi Hari das), Klub Supersoul, 29/11/2015

• Kirtani u Centru

Recitiranje ili pjevanje Božjih imena (u formi mantre - duhovne zvučne formule), Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare, "O, Gospodinova energijo, o, Gospodine, molim vas, prihvatite me i uključite me u svoju transcendentalnu (duhovnu) službu”!, i pažljivo slušanje tema o Bogu, najdjelotvornija je metoda primjene bhakti-yoge. Izgovarajući transcendentalna imena Boga zapravo se družimo s Bogom, na taj način u dodiru s Gospodinovom duhovnom prirodom, naša izvorna duhovna priroda kao božjeg sluge postaje oživljena.

• Predavanje iz Bhagavad-gite kakva jest 16.4

Tomislav Klasnić (Sundarananda das), 4/10/2016
NEWSLETTER
Prijavite se na našu e-listu •

BHAJANI IZ DRUGIH CENTARA