Bhagavad-gita

Bhagavad-gita kakva jest


Autor: Krišna Dvaipayana Vyasa (prijevod i komentari: A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)
tvrdi uvez, 926 stranica,16 slika u boji

Bhagavad-gita - Božanska pjesma

Ovo bezvremeno književno djelo svojom dubinom nadahnjuje i intrigira čitatelje od davnina. Jasnoća i univerzalnost poruke Bhagavad-gite transcendira vrijeme i čini ovu drevnu poruku relevantnijom od bilo koje druge filozofske misli ili ideje.

Nameće se pitanje kako je moguće da jedno književno djelo pisano tako davno kao što je Bhagavad-gita može zadržati svježinu i aktualnost. Ovim pitanjem bavili su se i na njega dali odgovore mnogi veliki umovi poput Schopenhauer, Einsteina, Hessea te mnogi drugi.

Odgovor leži u činjenici da je Bhagavad-gita dio korpusa staroindijskih Veda. Termin Veda odnosi se na znanje. Ova životna objava opisuje pet temeljnih istina:
- isvaru – kozmičkog dizajnera,
- prakriti – prirodu,
- jiva atmu – živo biće,
- kalu – vječno vrijeme,
- karmu – djelovanje.

Zapravo, opisuje Apsolutnu, Potpunu Istinu, koja, za razliku od relativne istine, ostaje svježa i aktualna transcendirajući i vremenski i geografski i kulturološki kontekst.

Iako Bhagavad-giti sadrži autentičan povijesni dijalog i iako se pojavljuje kao središnji dio velikog epa Mahabharate (koji opisuje određeni povijesni kontekst i dramu, unutar kojih se pojavljuju teme kao što su dharma, yoga, karma, reinkarnacija – transmigracija duše, atma), autor, Dvaipayana Vyasa, umješno nas vodeći kroz arhetipsku priču dobra i zla, naglasak ipak stavlja na aktivan iskustveni odnos vječnog živog bića, kojeg predstavlja Arjuna kao glavni junak, i Krišne – Isvare, Vrhovnog Upravitelja, koji igra ulogu vozača Arjuninih bojnih kola.

Upoznajući Apsolutnu, Potpunu Istinu, kroz stranice Bhagavad-gite spoznajemo odgovore na pitanja: “Tko sam? Koji je smisao života? Što je sreća i kako je postići?” Također spoznajemo da je svaka životna priča zapravo bojno polje Kurukšetra u kojem se suočavamo s neprijateljima – izazovima koji postaju instrumenti testiranja vrijednosti koje živimo. I na kraju, ta Apsolutna Istina ostaje istovremeno kao korektiv i kao najsjajniji svjetionik vječnih vrijednosti. Apsolutna, Potpuna Istina je poput rasayane, vječnog tonika mladosti koji iscjeljuje tijelo, um i dušu.

Bhagavad-gita predstavlja različite vrste yoge kao metodologiju djelovanja koje nam omogućuje spoznaju i život Potpune Istine. Na taj nam način osigurava harmoniju s kreacijom i svim živim bićima. Život Potpune Istine jest život vrijednosti poput samokontrole, tolerancije, poniznosti, samokritičnosti, suosjećanja, ljubavi prema svim živim bićima. Te nas vrijednosti opunomoćuju sposobnošću da postanemo najodgovornijim i najkonstruktivnijim čimbenikom društva.

Dostići mir uma i unutarnje zadovoljstvo u ovo jako stresno i izazovno vrijeme uistinu je velik blagoslov koji postaje vrlo realno postignuće kroz učenja i vježbe koje možemo naći u ovoj bezvremenoj mudrosti. Stoga Bhagavad-gitu uistinu možemo smatrati eliksirom života.

Bhagavad-gita uči o karma-yogi – djelovanju koje nam osigurava život i aktivnosti u ovom svijetu kao način povezivanja s kreatorom i život Potpune Istine.

Jnana-yoga (gjana-joga) – yoga znanja, dio je Gite koji podučava kako znanje, kao što sunce uklanja tamu, jednako tako uklanja neznanje i omogućuje nam promatrati i život i svijet očima znanja.

Opisi karme (aktivnosti) te djelovanja guna vrline, strasti i neznanja (vezujućih i vladajućih sila materijalne prirode), njihovih obilježja i interakcija čitatelja će naučiti kako svaka aktivnost stvara reakciju i kako naša svjesnost postaje uvjetovana druženjem s gunama strasti i neznanja ili postaje oslobođena druženjem s gunom vrline.

Bhagavad-gita opisuje mistični sustav astanga-yoge, metafiziku i psihologiju te vještine meditacije i samokontrole kojima možemo upravljati materijalnim aktivnostima uma, kao što su misli, osjećaji i želje.

Na kraju, kao zaključak se nameće činjenica da je yoga srca – bhakti-yoga, odnosno yoga Ljubavi, najdjelotvornija metoda koja oživljava našu vječnu duhovnu prirodu dovodeći nas do samospoznaje i spoznaje našeg vječnog odnosa s Bogom, prirodom i svijetom koji nas okružuje.

Ova je spoznaja iskustvo narastajućeg zadovoljstva koje, za razliku od prolaznog zadovoljstva osjetilne i mentalne ugode, ostaje iskustvo neprolazne sreće i potpunosti i ključ je za rješenje svih izazova s kojima se susreće i čovjek kao individua i svijet kao zajednica ljudi.

Nerazumijevanje u odnosima, obiteljsko nasilje, konzumerizam, nasilje i kriminal, eksploatacija svih vrsta, trgovina ženama i djecom radi seksualnog iskorištavanja, ovisnosti svih vrsta–¬ svi ovi problemi nastaju kao neutažena želja za zadovoljstvom. Želja za zadovoljstvom prirodna je i legitimna, ali može biti zadovoljena jedino kad se povežemo s Izvorom sveg zadovoljstva i Ljubavi.

Posebno je značajno ovo izdanje Bhagavad-gite zbog iznimno kvalitetnih prijevoda izvornog teksta koji je pisan na sanskrtu kao i zbog oduševljavajuće stručnih komentara A.C. Bhaktivedante Swamija Prabhupade, jednog od najznačajnijih predstavnika indijske duhovnosti za kojeg enciklopedija Britanica piše kao o najznačajnijem autoru na području duhovnosti. Prijevodi Bhaktivedante Swamija postali su standardi na mnogim svjetskim sveučilištima upravo zbog stručnosti i jednoznačnosti, ali i zbog autentičnosti praktične implementacije koju je Prabhupada demonstrirao, kako u svojim predavanjima, tako i u osobnoj interakciji sa svojim studentima i ljudima uopće.

Vjerujemo i nadamo se da će ova nevjerojatna knjiga postati i vaše nadahnuće, baklja znanja koja osvjetljava put.

O ostalim prijevodima A.C. Bhaktivedante Swamija iz područja staroindijskih Veda te predavanjima i radionicama na temu Bhagavad-gita i bhakti-yoga možete više saznati na http://www.cvs-zagreb.org.

Om tat sat (Sva slava Apsolutnoj Potpunoj Istini)

Tomislav Klasnić (Sundarananda Das)

Cijena: 195,00 kn


›› Sljedeći članak: Otkrivanje jastva

SADRŽAJ RUBRIKE

›› Otkrivanje jastva

288 stranica s 8 slika u boji, meki uvez ... opširnije

›› Bhagavad-gita kakva jest

tvrdi uvez, 926 stranica,16 slika u boji ... opširnije
VIDEO PREDAVANJA
AUDIO PREDAVANJA

• Govardhana puja festival, predavanje u Novinarskom domu

Denis Dumančić (Raso Dadhi Hari das), 30/10/2016

• Predavanje iz Caitanya Caritamrite, 4. poglavlje

Tomislav Klasnić /Sundarananda das/, Nedjeljni program, 3/4/2016

• Predavanje iz Bhagavad-gite kakva jest 16.4

Gordan Jurković (Jananivasa das), 20/3/2016

• Sretna duša

Sretna duša predstavlja vanvremensko znanje Veda – kako ostvariti istinsku sreću duše. Takva je sreća neograničena i nije uvjetovana izvanjskim materijalnim okolnostima. Osoba koja ostvaruje sreću duše djeluje konstruktivno i s ljubavlju čak i u vrlo izazovnim situacijama.

• Predavanje iz Srimad Bhagavatama 1.1.10

Denis Dumančić (Raso Dadhi Hari das), Klub Supersoul, 29/11/2015

• Kirtani u Centru

Recitiranje ili pjevanje Božjih imena (u formi mantre - duhovne zvučne formule), Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare, "O, Gospodinova energijo, o, Gospodine, molim vas, prihvatite me i uključite me u svoju transcendentalnu (duhovnu) službu”!, i pažljivo slušanje tema o Bogu, najdjelotvornija je metoda primjene bhakti-yoge. Izgovarajući transcendentalna imena Boga zapravo se družimo s Bogom, na taj način u dodiru s Gospodinovom duhovnom prirodom, naša izvorna duhovna priroda kao božjeg sluge postaje oživljena.

• Predavanje iz Bhagavad-gite kakva jest 16.4

Tomislav Klasnić (Sundarananda das), 4/10/2016
NEWSLETTER
Prijavite se na našu e-listu •

BHAJANI IZ DRUGIH CENTARA