Ekologija

EKOLOGIJANažalost, globalno zatopljenje, zagađenje te sve posljedice pogrešna djelovanja ljudske vrste (vidi film Al Gorea Neugodna istina) u vidu prirodnih katastrofa užasnih razmjera nisu više samo tema filmova i književnih djela već svakodnevna stvarnost. Stoga je ekološko osvješćivanje postalo nužda, a ne alternativa.

Što je ekologija?

Ekologija je znanstvena studija o interakciji organizama jednih s drugima te s fizičkom i kemijskom okolinom. Iako u sebi uključuje proučavanje problema vezanih uz okoliš, kao što je zagađenje, znanost o ekologiji većinom se bavi istraživanjem prirodnog svijeta iz mnogih perspektiva te korištenjem različitih metoda. Te su se metode pokazale korisnima u testiranju ekoloških teorija i dostizanju praktičnih rješenja za upravljanje prirodnim bogatstvima.

Razumijevanje ekologije neizbježno je za preživljavanje ljudske vrste. Broj stanovništva na svijetu stalno raste, a prijeti velika opasnost da nas Zemlja više neće moći snabdijevati resursima koji su nam potrebni za dugoročno preživljavanje. Štoviše, društveni, gospodarski i politički čimbenici često utječu na kratkoročnu raspodjelu resursa potrebnih određenoj populaciji. Razumijevanje načela ekologije može nam pomoći da razumijemo globalne i regionalne posljedice ljudskog nadmetanja oko ograničenih prirodnih dobara.

Ekologija je znanost koja znatno pridonosi razumijevanju evolucije, pa tako i evolucije nas kao vrste. Sve evolucijske promjene zbivaju se kao posljedica ekološke ovisnosti stanovništva, zajednice, ekosustava i biosfere.

Evolucija svijesti - ekologija duše

Primarni cilj kojim se bavi Centar za vedske studije u okviru ekologije jest evolucija svijesti, koja je prijeko potrebna kako bismo izbjegli uništenje pred kojom se nalazimo. Upravo je ovo uništenje posljedica krivog djelovanja koje je nastalo uslijed nerazvijene svijesti o smislu života.

Vedsko stajalište proučava vrijednosti i poruke jedne od najstarijih civilizacija – vedske kulture. Vedska kultura povezuje duhovne potrebe društva kroz praktičan život samoodrživosti. Zalažemo se za prijelaz od potrošnje temeljene na materijalizmu na uravnoteženi način života putem kojeg postaje moguće zadovoljiti materijalne i duhovne potrebe na najkvalitetniji način. Na taj se način uistinu možemo osjećati ispunjenima i sretnima a da u isto vrijeme naš životni stil čuva i unapređuje okoliš u kojem živimo.

Bez ove nužne promjene budućnost prirodnih bogatstava svake države i njenog stanovništva u velikoj je opasnosti. Jačina degradacije uzrokovane potrošačkim životnim stilom tako je velika da čak i Indija, kolijevka vedske civilizacije, postaje jedan od većih zagađivača planeta Zemlje.


SADRŽAJ RUBRIKE

›› EKOLOGIJA

Nažalost, globalno zatopljenje, zagađenje te sve posljedice pogrešna djelovanja ljudske vrste (vidi film Al Gorea Neugodna istina) u vidu prirodnih katastrofa užasnih razmjera nisu više samo tema filmova i književnih djela već svakodnevna stvarnost. Stoga je ekološko osvješćivanje postalo nužda, a ne alternativa. ... opširnije
VIDEO PREDAVANJA
AUDIO PREDAVANJA

• Govardhana puja festival, predavanje u Novinarskom domu

Denis Dumančić (Raso Dadhi Hari das), 30/10/2016

• Predavanje iz Caitanya Caritamrite, 4. poglavlje

Tomislav Klasnić /Sundarananda das/, Nedjeljni program, 3/4/2016

• Predavanje iz Bhagavad-gite kakva jest 16.4

Gordan Jurković (Jananivasa das), 20/3/2016

• Sretna duša

Sretna duša predstavlja vanvremensko znanje Veda – kako ostvariti istinsku sreću duše. Takva je sreća neograničena i nije uvjetovana izvanjskim materijalnim okolnostima. Osoba koja ostvaruje sreću duše djeluje konstruktivno i s ljubavlju čak i u vrlo izazovnim situacijama.

• Predavanje iz Srimad Bhagavatama 1.1.10

Denis Dumančić (Raso Dadhi Hari das), Klub Supersoul, 29/11/2015

• Kirtani u Centru

Recitiranje ili pjevanje Božjih imena (u formi mantre - duhovne zvučne formule), Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare, "O, Gospodinova energijo, o, Gospodine, molim vas, prihvatite me i uključite me u svoju transcendentalnu (duhovnu) službu”!, i pažljivo slušanje tema o Bogu, najdjelotvornija je metoda primjene bhakti-yoge. Izgovarajući transcendentalna imena Boga zapravo se družimo s Bogom, na taj način u dodiru s Gospodinovom duhovnom prirodom, naša izvorna duhovna priroda kao božjeg sluge postaje oživljena.

• Predavanje iz Bhagavad-gite kakva jest 16.4

Tomislav Klasnić (Sundarananda das), 4/10/2016
NEWSLETTER
Prijavite se na našu e-listu •

BHAJANI IZ DRUGIH CENTARA